Suzanne can read 1 page in 3 minutes. How many pages can she read in 5 hours? In this mathematical problem we have to take into account four variables: 1 page, 3 minutes, 5 hours and X (pages in 5 hours).

You are watching: Suzanne can read 1 page in 3 minutes how many pages can she read in 5 hours

**Solution**

**Step1**

This is a word problem related to work. To solve this question firstly we have to convert all data in same units. It is givpositiveeast.org that Suzanne can read 1 page in 3 minutes and the question is asking for how many pages she can read in 5 hours.

So, we have to convert hours in minutes. We know that there are 60 minutes in 1 hour. To find how many minutes are there in 5 hours, we have to multiply 5 by 60 (5 * 60 = 300 minutes). There are 300 minutes in 5 hours.

**Step2**

It is givpositiveeast.org that Suzanne can read 1 page in 3 minutes.

We can write it like this also-

In 3 minutes Suzanne can read 1 page

In 1 minute Suzanne can read 1/3 page

In 300 minutes (5 hours) Suzanne can read (1/3)*(300) = 100 pages.

It can be solved like this also-

In 3 minutes Suzanne can read 1 page

In 1 minute Suzanne can read 1/3 page

In 60 minutes (1 hour) Suzanne can read (1/3)*(60) = 20 pages.

In 5 hours Suzanne can read 20 * 5 = 100 pages.

Suzanne can read 100 pages in 5 hours.

**More examples**

**Q.1 Susan can type 10 pages in 5 minutes. How many pages he can type in 6 hours?**

**Solution**

**Step1:**

This is a word problem related to work. To solve this question firstly we have to convert all data in same units. It is givpositiveeast.org that Susan can type 10 pages in 5 minutes and the question is asking for how many pages he can type in 6 hours.

So, we have to convert hours in minutes. We know that there are 60 minutes in 1 hour. To find how many minutes are there in 6 hours, we have to multiply 6 by 60 (6 * 60 = 360 minutes). There are 360 minutes in 6 hours.

**Step2:**

It is givpositiveeast.org that Susan can type 10 pages in 5 minutes.

We can write it like this also-

In 5 minutes Susan can type 10 pages

In 1 minute Susan can type 10/5 = 2 pages

In 360 minutes (6 hours) Susan can type (2)*(360) = 720 pages.

It can be solved like this also-

In 5 minutes Susan can type 10 pages

In 1 minute Susan can type 10/5 = 2 pages

In 60 minutes (1 hour) Susan can type (2)*(60) = 120 pages.

In 6 hours Susan can type 120 * 6 = 720 pages.

Susan can type 720 pages in 6 hours.

**Q.2 Julie can write 20 pages in 10 minutes and Mary can write 5 pages in 10 minutes. Working together, how many pages they can write in 30 minutes?**

**Solution:**

**Step 1**

This is a word problem related to work. All the data givpositiveeast.org are in same units that is minutes. To solve this question we have to find the work capacity of Julie and Mary separately, and thpositiveeast.org we will add work the capacity of both Julie and Mary to get the final answer.

**To find work capacity of Julie:**

It is givpositiveeast.org that Julie can write 20 pages in 10 minutes

We can write it like this also-

In 10 minutes Julie can write 20 pages.

In 1 minute Julie can write 20/10 = 2 pages.

In 30 minutes Julie can write 2 * 30 = 60 pages.

Working alone, Julie can write 60 pages in 30 minutes.

**To find work capacity of Mary:**

It is givpositiveeast.org that Mary can write 5 pages in 10 minutes

We can write it like this also-

In 10 minutes Mary can write 5 pages.

In 1 minute Mary can write 5/10 = 1/2 page.

In 30 minutes Mary can write (1/2) * (30) = 15 pages.

Working alone, Mary can write 15 pages in 30 minutes.

**Step2**

For finding how many pages Julie and Mary can write in 30 minutes whpositiveeast.org they work together we have to add their work whpositiveeast.org they work alone. (Julie Work) 60 + (Mary Work) 15 = 75 pages.

Working together, Mary and Julie can write 75 pages in 30 minutes.

**Q.3 Alex can paint 2 room in 6 hours, and Adam takes 8 hours to paint a similarly- sized 4 rooms? Working together, how many rooms they can paint in 12 hours?**

**Solution**

**Step 1:**

This is a word problem related to work. All the data givpositiveeast.org are in same units: hours. To solve this question we have to find the work capacity of Alex and Adam separately, and thpositiveeast.org we will add the work capacity of both Alex and Adam to get the final answer.

**To find work capacity of Alex**

It is givpositiveeast.org that Alex can paint 2 rooms in 6 hours

We can write it like this also-

In 6 hours Alex can paint 2 rooms.

In 1 hour Alex can paint 2/6 = 1/3 room

In 12 hours Alex can paint (1/3) * (12) = 4 rooms.

Working alone, Alex can paint 4 rooms in 12 hours.

**To find work capacity of Adam**

It is givpositiveeast.org that Adam can paint 4 rooms in 8 hours

We can write it like this also-

In 8 hours Adam can paint 4 rooms.

In 1 hour Adam can paint 4/8 = 1/2 room

In 12 hours Adam can paint (1/2) * (12) = 6 rooms.

See more: How Much Does A Wallet Weigh ? How Much Does The Empty Wallet Weight

Working alone, Adam can paint 6 rooms in 12 hours.

**Step2:**

To find how many rooms Alex and Adam can paint in 12 hours whpositiveeast.org they work together:

We have to add the rooms that Alex can paint in 12 hours with the rooms that Adam can paint in 12 hours. We already found that Alex can paint 4 rooms in 12 hours and Adam can paint 6 rooms in 12 hours. Working together they can paint 4 + 6 = 10 rooms in 12 hours.